Enkelt, roligt och möjligt!

ATT00001”Det ska vara enkelt, roligt, och möjligt att göra sina pensionsval!” Ett säkert retorikgrepp är det så kallade tretalet; välj ut tre ord och upprepa dem i ditt anförande. Detta och mycket annat lärde vi oss under torsdagsförmiddagen i en lyckad kombo av retoriktävling och debatt om pensionerna.

För tredje året i rad arrangerar PR-byrån Reformklubben en serie Debatt-SM under Almedalsveckan. Heta politiska frågor debatteras i en rapp duell mellan politiker från de båda blocken och andra skarpa debattörer. I dag var det dags att debattera pensionerna i ett samarrangemang med Folksam och Sjunde AP-fonden. Flera intressanta frågeställningar belystes i debatterna; vad är en rimlig pensionsålder? Vilka krav kan man ställa på den enskilde? Är mer information alltid önskvärt? Hur bör avvägning ske mellan att få pensionskapitalet att växa och att påverka samhällsutvecklingen?

Med samma upplägg som i TV-programmet ”Let´s Dance” fanns en jury på plats som gav debattörerna professionella utlåtanden om deras retoriska skicklighet – men det var vi i publiken som utsåg vinnarna genom att rösta med våra metrometerknappar.

I den första kvartsfinalen möttes Lotten Sunna, riksdagskandidat Fi och Hannes Hervieu, ordf Centerstudenter. Författaren Johan Ehrenberg ställdes mot Kristdemokraternas Caroline Szyber. Sedan följde representanter för TCO, MUF, MP och Timbro. Startfältet var brett och duellerna blev intressanta då visioner mötte verklighet, generation mot generation och man mot kvinna.

Där Lotten Sunna menade att det allmänna pensionssystemet måste förenklas och förstärkas, menade Erik Bengtzboe, ordförande i MUF, att valfriheten i PPM-systemet måste värnas eftersom den får den enskilde att känna sig som en Wallenbergare – om än för bara en liten stund. Roger Mörtvik från TCO framhöll vikten av de kollektivavtalade tjänstepensionerna, medan Karin Svanborg-Sjövall från Timbro ville ha ännu valfrihet och ansvar för individen.

Det vi kan konstatera av debatterna är att pension är ett ämne som väcker heta känslor. Kanske finns det inte ett system som passar alla. Det vi tycker är viktigt är att det tycks finnas en ökad medvetenhet hos befolkningen om pensionens betydelse för den framtida försörjningen. Undersökningar visar att allt fler öppnar Pensionsmyndighetens orangea kuvert och att allt fler loggar in på minpension.se för att få en helhetsbild över den framtida pensionen. Först när människor har denna kunskapsbas kan de göra medvetna val om sina pensioner, oavsett om det gäller att jobba mer eller längre, att göra aktiva investeringsval i premiepensionssystemet, eller att börja spara i en privat pensionsförsäkring.

I finalen stod två gröna politiker mot varandra Gunvor Ericson, MP och Hannes Hervieu, C. Där Gunvor satsade på en jordnära och kunskapstyngd argumentationsteknik, körde den betydligt yngre Hannes en mer frimodig och sluggeraktig stil. När dammet hade lagt sig stod Hannes Hervieu som publiken favorit och vinnare av debatten. Som juryn konstaterade uppträdde Hannes redan som en äkta fullblodspolitiker och tog alla chanser att prata om det han ville oavsett frågeställningen. Detta kan förvisso vara irriterande för frågeställaren, men enligt juryn en ack så framgångsrik metod.

/ Karin Chenon och Sara Bergström

En reaktion på ”Enkelt, roligt och möjligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.