Förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkringar en ideologisk dikeskörning

För två dagar sedan trädde förslaget om förmånsbeskattning av arbetsgivarbetalda sjukvårdsförsäkringar i kraft. Trots att sjukvårdsförsäkringen endast finansierar 1 procent av de totala kostnaderna för vård är det ideologiska motståndet mot försäkringen fortsatt starkt hos Vänsterpartiet. Under de senaste månaderna har dessutom Socialdemokraterna inför valet börjat använda sig av en liknande retorik som Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets vanligaste invändning är att försäkringen leder till en ojämlik vård och att det endast ska finnas ett sätt att få vård – via den skattefinansierade vården. Det var också från den utgångspunkten som Karin Rågsjö, riksdagsledamot för Vänsterpartiet tog sitt avstamp. Och hon stod fast vid den utgångspunkten trots många invändningar från den övriga panelen. Karin medgav dock att ett införande från den 1 januari 2019 hade varit att föredra med tanke på den korta tiden mellan riksdagsbeslut och ikraftträdande som det nu blev – 6 veckor.

Lotta Finstorp, riksdagsledamot för Moderaterna, menade å sin sida att förmånsbeskattningen av de arbetsgivarbetalda sjukvårdsförsäkringarna är urdåligt: Det är en ideologisk dikeskörning. Hon menade även att den enda vinnaren på förslaget om förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkring är Vänsterpartiet.
Günther Mårder, vd Företagarna, menade att den korta tiden inför genomförandet är att visa disrespekt för företagare. I dagsläget räcker vården inte till och en arbetsgivare med fem anställda kan inte riskera att stå utan en medarbetare som väntar på operation. I det läget är sjukvårdsförsäkringen en räddning och det att ta bort ett fungerande system vinner ingen på.
Kristina Ström Olsson, hälsostrategi Länsförsäkringar, tydliggjorde att försäkringen inte innebär att någon går före i kön och menade att fokus måste ligga på hur den offentliga vården kan förbättras snarare än på att stoppa sjukvårdsförsäkringen.

Lotta avslutade med att lova att Alliansen kommer att riva upp förslaget vid ett regeringsskifte efter höstens val den 9 september. Vi får hoppas att det blir så.

Eva Erlandsson, Svensk Försäkring

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.