Ger regeringens klimatstrategi tillräckliga verktyg för en klimatanpassning av samhället?

Det var rubriken på det seminarium som Svensk Försäkring arrangerade tillsammans med Svenskt Vatten tisdag eftermiddag kl 16.00. Ja, precis samtidigt med avsparken i åttondelsfinalen mot Schweiz. Seminariet drog trots detta en månghövdad skara i publiken och vi kunde parallellt följa seminariet på scen samtidigt som vi hörde ”Jaaa” och ”Neeej” eka över Visby, så vi hade hyfsat koll på första halvlek.

Staffan Moberg, jurist och klimatexpert från Svensk Försäkring deltog i panelen. Övriga deltagare var Stina Bergström, riksdagsledamot för Miljöpartiet, Tonje Grahn, forskare från Karlstads universitet, Gilbert Nordenswan, jurist på Svenskt Vatten, Anna Werner, analytiker på Villaägarna, Anders Rimne, civilingenjör på Boverket, Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

Tonje Grahn lyfte att en av de viktigaste aktörerna som pekas ut i regeringens klimatstrategi är fastighetsägare. Det vill säga vanliga villaägare. Hon har i sin forskning undersökt om villaägarna är medvetna om detta och om de känner att de tar ansvar för att anpassa sitt hus till ökade risker för översvämningar och andra klimathändelser.

De villaägare som undersöktes bodde i områden i Göteborg och Skåne som redan drabbats av ett flertal översvämningar. Trots det trodde övervägande delen av de intervjuade att de hade en lägre risk än genomsnittssvensken. 73 procent av dem trodde dessutom att det var kommunen som hade ansvar även för att klimatsäkra privat egendom som villor. Här krävs en stor kommunikationsinsats för att öka medvetandet och kunskapen om att man har ett eget ansvar och hur man ska gå tillväga.

Även de som faktiskt förstod att de hade ett ansvar för sin egen bostad var ovilliga att vidta förebyggande åtgärder för att göra något åt detta, en del på grund av kunskapsbrist men en del på grund av att de helt enkelt inte ville. Man har helt enkelt väldigt svårt för att ta till sig dessa budskap och sticker huvudet i sanden så länge det går.

Kommunernas ansvar för att se över klimatriskerna i sina kommuner och ta fram åtgärder för att hantera dessa lyftes av flera parter. Staffan Moberg menade att ett av problemen med att kunna uppfylla regeringens klimatstrategi är att kommunpolitiker gärna lockar nya skattebetalare till kommunen genom att tillåta strandnära byggande, utan att ta hänsyn till de klimatrisker det innebär. När översvämningen väl kommer sitter framför allt försäkringsbolagen med Svarte Petter. Kostnaderna för översvämningsskador är redan höga och kommer att öka i framtiden. Till slut kommer det att bli svårt att erbjuda försäkring i översvämningsdrabbade områden. Och villaägarna är intet ont anande.

Panelen enades om att en lösning på detta problem är närmare samverkan mellan kommuner och fastighetsägare men att det också kan behövas såväl piskor från till exempel försäkringsbolagen i form av krav på att villaägare i drabbade områden klimatsäkrar sina hus, som morötter i form av ekonomiska incitament från kommunernas sida för att locka folk att göra detta.

Efter applåderna hastade alla i publiken i väg till närmaste storskärm för att stötta Sverige i andra halvlek. Och se det var ju den extra supporten som behövdes för att vi skulle ta oss vidare till kvartsfinal.

Anette Grundström, kommunikationschef

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.