Två pensionsexperter tycker till om Svensk Försäkrings pensionsseminarium

På tisdagseftermiddagen arrangerade Svensk Försäkring och minPension ett pensionsseminarium på temat – Hur får vi en pension som räcker livet ut för alla? Seminariet inleddes av Svensk Försäkrings vd och minPensions styrelseordförande Christina Lindenius, därefter talade socialminister Annika Strandhäll och sist en panel som utöver Christina Lindenius och Annika Strandhäll, bestod av Karl-Petter Thorvaldsson, ordförande LO, Anna-Karin Hatt, vd Almega och Britta Bureau, vd KPA.

Vi frågade två pensionsexperter, Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring och Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension om vad de tyckte om seminariet.

Eva Erlandsson, vad tyckte du om seminariet?

– Jag blev särskilt glad över att höra Karl-Petter Thorvaldsson dra en lans för LO-kvinnornas pensioner!

Vad sa han?

– Karl-Petter vill avskaffa deltidsträsket för kvinnorna och inte minst offentlig sektor behöver ta ett större ansvar för att fler kvinnor ska kunna arbeta heltid. Med tanke på att hela yrkeslivet har betydelse för vilken pension vi får i slutänden så är det enormt viktigt att fler kvinnor ges möjlighet att jobba heltid. Det kommer att höja pensionerna.

Var det något speciellt i seminariet som fångade din uppmärksamhet?

– Lite roligt att höra Karl-Petter Thorvaldsson vill göra en deal med Christina Lindenius, Svensk Försäkring om att LO kommer driva frågan om skattesubventionerat privat pensionssparande under förutsättning att Svensk Försäkring driver frågan om höjd allmän pensionsavgift från 17,21% till 18,5%.

Kristina Kamp, vad tyckte du om seminariet?

– Vansinnigt kul, speciellt förhandlingen mellan Karl-Petter Thorvaldsson och Christina Lindenius. Det finns ett intresse att arbeta vidare med frågan, det fanns ett allvar i samtalet, trots att det var skoj. Det blev verkstad i seminariet.

– Sen var det bra att alla de väl kända argumenten för en högre pension togs upp, det behöver nötas in.

Vad hade du sagt om du varit med i panelen?

– Jag hade pratat om vikten av värdeökningar. Pension är pengar som ska växa under lång tid, och det blir stor skillnad om värdeökningen är lite större per år, vilket den ofta är i fonderade system eller försäkringssystem. Till exempel kommer de med en större tjänstepension få högre pension på grund av att de oftare är fonderade/försäkrade. Om avgiften i det allmänna pensionssystemet ska höjas kan det av det skälet vara relevant att lägga avgiftshöjningen i premiepensionssystemet som är fonderat.

Anna Pettersson Westerberg, Chefsekonom

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.